Friday, December 14, 2018

Pana acum nu am mai auzit despre vitamina PP


Vitamina PP, niacina, sau vitamina B3, isi are originea numelui din abilitatea acesteia de a preveni pelagra, o boala a sistemului endocrinologic ce se caracterizeaza prin modificari ale mucoaselor si epiteliilor, diaree precum si simptome din spectrul neurologic. Datorita faptului ca vitamina PP se regaseste in toate alimentele ce contin proteine, carenta a fost localizata preponderent in tarile subdezvoltate, unde malnutritia este inca prezenta in randurile populatiei. Preponderent, niacina este implicata in reactiile de oxidoreducere ale celulei, luand parte in descompunerea tuturor macroelementelor si chiar a unora dintre microelemente.

Actiunea vitaminei PP

Printre beneficiile consumului regulat de alimente ce contin niacina se numara protectia impotriva migrenelor, vertijului sau a aterosclerozei si mentinerea integritatii tegumentelor si mucoaselor. La nivelul metabolizarii grasimilor, aceasta previne aparitia anumitor boli din spectrul cardiovascular, prin scaderea nivelului colesterolului rau, normalizarea trigliceridelor din sange si cresterea nivelului colesterolului bun.

De asemenea, aceasta are efecte benefice si la nivelul aparatului digestiv (prin preventia diareei, combaterea halenei si ameliorarea durerilor ulceroase), nervos (prin protectia impotriva rigidizarii arterelor) si endocrin (prin reglarea nivelelor de testosteron, estrogeni si insulina). Printre alte beneficiile la nivelul sistemului endocrin se numara preventia osteoporozei si normalizarea functiei glandelor suprarenale iar in ceea ce priveste sistemul nervos, se observa reducerea intensitatii si a frecventelor migrenelor, reducerea neuropatiilor si a nevralgiilor prin stimularea sistemului nervos si reducerea simptomelor de vertij.

Surse de vitamina PP

Deoarece este unul dintre cei mai rezistenti compusi din grupul vitaminelor hidrosolubile, fiind rezistenta la oxidare, lumina si caldura, niacina se regaseste in multe alimente ce pot fi preparate termic, pastrandu-si totodata proprietatile. Dintre acestea, dozele cele mai mari de vitamina PP se gasesc in cereale (taratele de cereale, painea integrala), carne alba (pui, peste), oleaginoase (arahidele, migdalele) si legume (avocado, rosii).

Deficitul de vitamina PP

In cazul niacinei, carenta poarta numele de pelagra si reuneste un cumul de simptome ce vizeaza in special sistemul nervos si cel endocrin. De asemenea, si aspectul exterior al persoanei este afectat, insasi numele bolii fiind tradus prin sintagma “piele aspra” si facand referire la aspectul ingrosat si neregulat pe care il capata tegumentele pacientilor ce sufera de aceasta deficienta. Astfel, ea se manifesta clinic prin dermatita fotosensibila, afectarea tractului gastrointestinal (cu simptome de malabsorbtie si alternanta constipatiei cu diareea) si fenomene de dementa. 

Netratata, aceasta evolueaza catre insuficienta multisistemica si intr-un final deces. Tratamentul consta in instituirea timpurie a unei diete hiperproteice si a suplimentelor de sinteza ce contin nicotinamida sau niacina, prognosticul de recuperare fiind favorabil. De altfel, administrarea suplimentara de niacina nu este recomandata decat in doze mici si ocazional, persoanelor care aleg o alimentatie procesata in detrimentul leguminoaselor si fructelor. In ceea ce priveste tratamentul altor patologii, vitamina PP este administrata ca adjuvant in alcoolism, tulburari cardiovasculare, tulburari respiratorii, migrene sau artrita.


No comments:

Post a Comment