Vitamina PP,
niacina, sau vitamina B3, isi are originea numelui din abilitatea acesteia de a
preveni pelagra, o boala a sistemului endocrinologic ce se caracterizeaza prin
modificari ale mucoaselor si epiteliilor, diaree precum si simptome din
spectrul neurologic. Datorita faptului ca vitamina PP se regaseste in toate
alimentele ce contin proteine, carenta a fost localizata preponderent in tarile
subdezvoltate, unde malnutritia este inca prezenta in randurile populatiei.
Preponderent, niacina este implicata in reactiile de oxidoreducere ale celulei,
luand parte in descompunerea tuturor macroelementelor si chiar a unora dintre
microelemente.
Actiunea vitaminei PP
Printre
beneficiile consumului regulat de alimente ce contin niacina se numara
protectia impotriva migrenelor, vertijului sau a aterosclerozei si mentinerea
integritatii tegumentelor si mucoaselor. La nivelul metabolizarii grasimilor,
aceasta previne aparitia anumitor boli din spectrul cardiovascular, prin
scaderea nivelului colesterolului rau, normalizarea trigliceridelor din sange
si cresterea nivelului colesterolului bun.
De asemenea,
aceasta are efecte benefice si la nivelul aparatului digestiv (prin preventia
diareei, combaterea halenei si ameliorarea durerilor ulceroase), nervos (prin
protectia impotriva rigidizarii arterelor) si endocrin (prin reglarea nivelelor
de testosteron, estrogeni si insulina). Printre alte beneficiile la nivelul
sistemului endocrin se numara preventia osteoporozei si normalizarea functiei
glandelor suprarenale iar in ceea ce priveste sistemul nervos, se observa
reducerea intensitatii si a frecventelor migrenelor, reducerea neuropatiilor si
a nevralgiilor prin stimularea sistemului nervos si reducerea simptomelor de
vertij.
Surse de vitamina PP
Deoarece este unul
dintre cei mai rezistenti compusi din grupul vitaminelor hidrosolubile, fiind
rezistenta la oxidare, lumina si caldura, niacina se regaseste in multe
alimente ce pot fi preparate termic, pastrandu-si totodata proprietatile.
Dintre acestea, dozele cele mai mari de vitamina PP se gasesc in cereale
(taratele de cereale, painea integrala), carne alba (pui, peste), oleaginoase
(arahidele, migdalele) si legume (avocado, rosii).
Deficitul de vitamina PP
In cazul niacinei,
carenta poarta numele de pelagra si reuneste un cumul de simptome ce vizeaza in
special sistemul nervos si cel endocrin. De asemenea, si aspectul exterior al
persoanei este afectat, insasi numele bolii fiind tradus prin sintagma “piele
aspra” si facand referire la aspectul ingrosat si neregulat pe care il capata
tegumentele pacientilor ce sufera de aceasta deficienta. Astfel, ea se
manifesta clinic prin dermatita fotosensibila, afectarea tractului gastrointestinal
(cu simptome de malabsorbtie si alternanta constipatiei cu diareea) si fenomene
de dementa.
Netratata, aceasta evolueaza catre insuficienta multisistemica si
intr-un final deces. Tratamentul consta in instituirea timpurie a unei diete
hiperproteice si a suplimentelor de sinteza ce contin nicotinamida sau niacina,
prognosticul de recuperare fiind favorabil. De altfel, administrarea
suplimentara de niacina nu este recomandata decat in doze mici si ocazional,
persoanelor care aleg o alimentatie procesata in detrimentul leguminoaselor si
fructelor. In ceea ce priveste tratamentul altor patologii, vitamina PP este
administrata ca adjuvant in alcoolism, tulburari cardiovasculare, tulburari
respiratorii, migrene sau artrita.
No comments:
Post a Comment